Tuesday, 4 February 2014

Školní oběd

Stejně jako ve Vancouveru jsem si udělala malý průzkum míst kde se v Montrealu dobře jí. Intuice mi vybrala jako první bufet Schwartz’s (www.schwartzsdeli.com). Od orku 1928 nejslavnější kanadské uzené maso. Místní menu je velmi jednoduché - uzené maso, krůta, kuře, klobásy, kyselé okurky, zelný salát a několik dalších pochutin. To mě zaujalo.


Nejdřív musím říct, že jsem se před obědem trochu prošla. Cesta pěšky od školy trvala téměř třicet minut. To místo je spíš obyčejný bufet než restaurace. Interiér mi připomněl typický socialistický bufet. S jedním velkým rozdílem - tento bufet byl narvaný k prasknutí.

Je plno. Není divu, všechno co zde připravují je vynikající. 

Měla jsem štěstí a byla jsem hned usazena. Systém najdi si židli a buď rád, že nějakou máš‘ funguje výborně. Obsluha je rychlá, ale má zvláštní móresy.
„Jste tady poprvé?“
„Ano“
„To si musíte dát sendvič, kyselou okurku a hranolky. OK?“
„OK“
„K pití? Kolu? Light? Seven-up...“
„Máte Fantu?“
„Ano, máme jfdkaljk Fantu”
“Tak já si jí dám”

Fanta? Soda Mousse (fakt nevím jak to přeložit).
Sloření E123, E170, E321, E213 a několik kapek grepové šťávy.

Fanta dorazila první. ‘jfdkaljk’ není překlep, tak nějak znělo co mi číšník řekl. Měla jsem se zeptat. Fanta Soda Mousse je nechutná. Vím, že o jídle se tak nemluví, ale než mě budete kritizovat, ochutnejte. Po nápojovém šoku přišlo jídlo. Voní lákavě. Vypadá dobře.

Toto dostanete - velkou hromadu masa.

První sousto patří kyselé okurce - rychlokvaška. Chřupne. Slaná. Studená. Vynikající! Hranolky. Čerstvé. Horké. Křupavé. Maso. To nejlepší nakonec. Hovězí. Jemné. Šťavnaté. Lehce slané. Pečlivě nakrájené. JO! Byla jsem lehce skeptická, ale musím přiznat, že to bylo nejlepší uzené maso jaké jsem kdy jedla. Vzhledem k tomu, že jsem z České republiky - země uzeného - je to obrovský kompliment. Už si nestěžuji, že jsem neměla na výběr. Vím co si dám příště - salámový sendvič, zelný salát a papriky. Než řeknu svůj verdikt mám velkou českou stížnost - nepodávají zde pivo. Velká, velká chyba. Pro českého návštěvníka opravdová TRAGÉDIE. Pivo se sem hodí jako zadek na nočník.
Mé hodnocení - výborné místo na oběd, jen si dejte pozor při výběru nápojů. Vsadím se, že se určitě vrátíte. Já ano.



Dnešní francouzské slovíčko:

oběd - le déjeuner

No comments:

Post a Comment