Stejně jako ve
Vancouveru jsem si udělala malý průzkum míst kde se v Montrealu dobře jí. Intuice
mi vybrala jako první bufet Schwartz’s (www.schwartzsdeli.com). Od orku 1928 nejslavnější kanadské uzené maso. Místní menu je velmi
jednoduché - uzené maso, krůta, kuře, klobásy, kyselé okurky, zelný salát a
několik dalších pochutin. To mě zaujalo.
Nejdřív musím
říct, že jsem se před obědem trochu prošla. Cesta pěšky od školy trvala téměř
třicet minut. To místo je spíš obyčejný bufet než restaurace. Interiér mi
připomněl typický socialistický bufet. S jedním velkým rozdílem - tento bufet
byl narvaný k prasknutí.
| Je plno. Není divu, všechno co zde připravují je vynikající. |
Měla jsem štěstí
a byla jsem hned usazena. Systém ‘najdi si židli a buď rád, že nějakou máš‘ funguje výborně. Obsluha je
rychlá, ale má zvláštní móresy.
„Jste tady
poprvé?“
„Ano“
„To si musíte dát
sendvič, kyselou okurku a hranolky. OK?“
„OK“
„K pití? Kolu?
Light? Seven-up...“
„Máte Fantu?“
„Ano, máme
jfdkaljk Fantu”
“Tak já si jí
dám”
| Fanta? Soda Mousse (fakt nevím jak to přeložit). Sloření E123, E170, E321, E213 a několik kapek grepové šťávy. |
Fanta dorazila
první. ‘jfdkaljk’ není překlep, tak nějak znělo co mi číšník řekl. Měla jsem se
zeptat. Fanta Soda Mousse je nechutná. Vím, že o jídle se tak nemluví, ale než
mě budete kritizovat, ochutnejte. Po nápojovém šoku přišlo jídlo. Voní lákavě.
Vypadá dobře.
| Toto dostanete - velkou hromadu masa. |
První sousto patří kyselé okurce - rychlokvaška. Chřupne. Slaná. Studená. Vynikající! Hranolky.
Čerstvé. Horké. Křupavé. Maso. To nejlepší nakonec. Hovězí. Jemné. Šťavnaté.
Lehce slané. Pečlivě nakrájené. JO! Byla jsem lehce skeptická, ale musím
přiznat, že to bylo nejlepší uzené maso jaké jsem kdy jedla. Vzhledem k tomu,
že jsem z České republiky - země uzeného - je to obrovský kompliment. Už si
nestěžuji, že jsem neměla na výběr. Vím co si dám příště - salámový sendvič, zelný
salát a papriky. Než řeknu svůj verdikt mám velkou českou stížnost - nepodávají
zde pivo. Velká, velká chyba. Pro českého návštěvníka opravdová TRAGÉDIE. Pivo
se sem hodí jako zadek na nočník.
Mé hodnocení -
výborné místo na oběd, jen si dejte pozor při výběru nápojů. Vsadím se, že se
určitě vrátíte. Já ano.
Dnešní francouzské slovíčko:
oběd - le déjeuner

No comments:
Post a Comment